Los van zaken zoals hoogte, soort spijlen, afstand tussen de spijlen en het aantal horizontale hekwerk elementen, kan het aanzien ook worden vormgegeven door de toegepaste ornamenten zoals hekpunten, paalkoppen, bollen en krullen.

U bent vrij in de keuze van deze toe te passen ornamenten en om u enigszins op weg te helpen geven we hier een aantal van de mogelijkheden weer.

Hekpunten

Vaak worden de bovenkanten van de verticale hekspijlen voorzien van mooie gietijzeren hekpunten. Deze zijn in een groot aantal verschillende vormen leverbaar.

Hoewel de punten er heel erg mooi uitzien kan de aanwezighed van kleinere king=deren wellicht een overweging vormen om te kiezen voor bollen of een vlakke bovenzijde van het hekwerk.

Bollen

Behalve van hekpunten kunnen palen en spijlen ook worden voorzien van ronde bollen. Voor deze bollen kan worden gekozen uit meerdere materiaalsoorten en diameters. Of u nu kiest voor een gietijzeren variant die in de kleur van de rest van het hekwerk wordt gecoat of voor een mooie messing bol. Voor ons zijn alle wensen bespreekbaar. Dat wil trouwens niet zeggen dat we al uw wensen kunnen vervullen. Heel af en toe worden er oplossingen gevraagd waar we als kleine ambachtelijke smederij ook niet aan kunnen voldoen. In dat geval zullen we ook niet schromen om dat aan te geven. "Nee" verkopen is bepaald niet onze hobby maar als we niet voor het eindproduct kunnen instaan lijkt ons dat een betere keuze dan tegen het gezond verstand in te gaan.

Paalkoppen

Ook de paalkoppen kunnen met verschillende ornamenten worden uitgevoerd. Hieronder een aantal van de meest gebruikte paalkoppen. De getoonde paalkoppen zijn in verschillende groottes leverbaar. Krullen Indien geen sierspijlen worden toegepast kan het hek worden verfraaid met tussen de verticale rechte spijlen aan te brengen krullen of ringen. Doordat ook deze in veel verschillende maten verkrijgbaar zijn is er voor welhaast ieder hekwerk wel een mooie constructie te realiseren.

Sierspijlen

In plaats van rechte gladde hekspijlen kan ook worden gekozen uit een veelheid aan sierspijlen. Om deze op een aantal laatsen in het hekwerk op te nemen kan een mooi speels en afwisselend uiterlijk worden bewerkstelligd.

Pas wel op met het aantal sierspijlen. Niet alleen vanwege het prijsverhogend element maar te veel versiering kan op den duur ook vervelen en het hekwerk gaat met een beetje verzorging wel een leven lang mee.

Krullen

In plaats van sierrspijlen worden ook vaak krullen aangebracht tussen de verder gladde verticale spijlen.

Ook hier kan door een evenwichtige verdeling over het hekwerk een heel mooi uiterlijk worden verkregen.